bijzonder afscheid

  • anoniem

    Na een kort ziektebed van 4 weken heeft mijn schoonvader besloten om te kiezen voor euthanasie. Zijn toestand verslechterd ieder dag en hij kan nu bijna niks meer. Verstandelijk weet ik dat zijn keus de juiste is maar gevoelsmatig zijn wij er nog niet klaar voor. Toch is het nu dus tijd om afscheid te gaan nemen. Mijn man en ik hebben hier zelf al wel een idee in. Alleen voor onze zoons van 8 en 11 jaar vind ik dit moeilijk. Hoewel ze goed op de hoogte zijn de situatie willen wij dit voor hen natuurlijk niet te dramatisch doen. We willen er graag iets bijzonders maken. Heeft iemand een idee of ervaring?

  • Da-Is

    Geen idee kan je alleen maar zeggen probeer zo eerlijk mogelijk te blijven en laat ze het afscheid op hun eigen manier doen. Mijn kinderen hebben het ons verweten dat ze niet nog even bij oma mochten zijn toen het besluit genomen was de knop om te zetten. Wij hebben dus niet direct te maken gehad met euthansie maar wel dat wij een beslissing hebben moeten nemen om de machines na een hele heftige (plotselinge hersenbloeding thuis) waar wij toen van dachten dat dit maar beter zo gedaan kon worden. Onze jongste (toen 9) neemt het ons heel erg kwalijk dat wij haar er niet bij gehaald hebben.

  • Marjada

    Wat een droevig gebeuren. Bij mijn vader hebben wij moeten besluiten om de stekker uit de beademingsapparatuur te laten halen. Onze zoon, toen 23, een zeer gevoelige jongen, is hier ook niet bij geweest. Tijdens de ziekenhuisopname van mijn vader is hij één keer op bezoek geweest en ging toen bijna tegen de vlakte van ellende, omdat hij zijn opa daar zo akelig in bed zag liggen. Opa was toen nog goed aanspreekbaar, maar had een zuurstof drukmasker op en dat is al een akelig gezicht en geluid. Het was ook een plotseling gebeuren, dubbele longontsteking tgv de Q-koorts, 3 weken ziekenhuis en het was voorbij.

    Voor zijn overlijden had mijn vader al besloten dat er geen rouwbezoek voor de familie zou zijn, niemand heeft hem na het overlijden meer gezien, behalve mijn man, mijn moeder, ikzelf en zijn enige zus. Mijn vader leek ook niet meer op mijn vader zoals hij eruit zag voor hij ziek werd. Tijdens de afscheidsbijeenkomst hebben wij een grote foto van hem naast de kist gezet, zodat verdere familie, vrienden en zakenrelaties hem nog konden zien hoe hij eruit zag voor zijn ziekte. Na de afscheidsbijeenkomst is er gelegenheid geweest tot condoleren. Mijn zoon is echter bij de afscheidsbijeenkomst niet aanwezig geweest, dit kon hij niet aan. Hij heeft daar wel schuldgevoelens bij gehad, maar wij hebben hem op het hart gedrukt dat opa daar absoluut begrip voor heeft gehad en hij het juist niet fijn had gevonden dat zijn enige kleinzoon tijdens de bijeenkomst zou instorten.

    Om een lang verhaal kort te maken, ik denk dat je je eigen kinderen het beste kent en de juiste manier kan vinden hoe je een een ander gaat regelen.

    Ik wens jullie veel sterkte toe in de komende tijd.

    Groet, Diana

  • anoniem

    Bedankt voor jullie reactie's. Mijn schoonvader is vorige week overleden. En we hebben met onze kinderen en al hun jongere neefjes en nichtjes op een “vrolijke” manier afscheid genomen van opa. Ieder kind heeft op een wensballon iets geschreven en/of getekend over opa. En we hebben toen gezamelijk alle ballon omhoog laten gaan. Voor ons erg emotioneel maar voor de kinderen erg leuk en spannend. We zijn blij dat zij nu ook op een bijzondere manier afscheid hebben kunnen nemen van opa.

  • Marjada

    Allereerst gecondoleerd met het verlies van je schoonvader. Wat fijn dat jullie met de kinderen een bijzonder manier hebben gevonden om afscheid te nemen van hun opa. Veel sterkte toegewenst in de komende tijd en vergeet niet;

    Afscheid betekent de geboorte van de herinnering.

    - Salvador Dali -

    Marjada