Wereldlichtjesdag 8 december 2013.

  • Sander

    8 december 2013 Wereldlichtjesdag

    Op Wereldlichtjesdag worden er op de tweede zondag van december om 19.00 uur plaatselijke tijd wereldwijd kaarsjes aangestoken om alle overleden kinderen te gedenken. Zo gaat er in 24 uur tijd een cirkel van licht de wereld rond. Een cirkel die verbinding brengt tussen alle mensen die een kind moeten missen.

    Voor alle kinderen die er niet meer zijn, of het 30 jaar geleden is of 6 weken of je 80 bent en een kind van 45 moet missen of als je een kindje hebt verloren rond de zwangerschap. Iedereen die zich betrokken voelt is welkom om op zondag 8 december samen te komen op de diverse locaties.

    Wil jij die avond een eigen kaarsje laten branden voor een overleden kind? Voel je welkom en laat je verlies zacht verwarmen.

    Het wereldomvattende licht dat we creëren raakt het ‘houden van’. De klanken van de muziek brengen ook stilte. Woorden raken voorzichtig de randen van wat tegelijkertijd zo moeilijk en onzegbaar is. Het noemen van de namen brengt de kinderen hoorbaar dichterbij en zo maken we verbinding met elkaar. Samen stil staan en verdriet delen maakt het missen niet minder maar het besef dit met elkaar te kunnen en mogen doen verzacht de pijn.

    Website: www.wereldlichtjesdag.nl/

  • Ron

    Wereldlichtjesdag Achterhoek 8 december 2013

    Tijd: start om 18.30 uur

    Lokatie: op het sportveld van het Rietveld Lyceum, ingang Kruisbergseweg 4 te Doetinchem

    Informatie over het programma etc. vindt u op onze website: www.wldachterhoek.nl

    Waar Liefde is, is Leven…. door licht verbonden

    Op de tweede zondag in december worden er om 19.00 uur over de hele wereld kinderen herdacht die overleden zijn, hetzij door ziekte, door oorlogsgeweld en rampen, als gevolg van een ongeval, zelfdoding of door welke oorzaak dan ook. Of een verlies kort geleden plaats heeft gevonden of misschien wel jaren geleden in een tijd dat baby’tjes stilzwijgend werden weggestopt, of het kind nog maar klein was of al volwassen, je kind blijft je kind. Het gemis blijft altijd, het verdriet draag je je hele leven met je mee.

    In het begin leeft iedereen met je mee maar naarmate de weken, de maanden en jaren voorbijgaan wordt het steeds stiller. Vaak wordt er uit medelijden niet meer gesproken over het verlies, dat geeft alleen maar verdriet. Goed bedoeld maar o zo moeilijk. Door het niet meer noemen van een naam is het net alsof je kind geen bestaansrecht meer heeft.

    Op zondag 8 december organiseren we voor de tweede keer in Doetinchem Wereldlichtjesdag. Vorig jaar is gebleken dat er veel behoefte was aan een herdenking voor de kinderen die we hier al moeten missen. ‘Goed dat het verdriet er mag zijn en dat er een gelegenheid is om even stil te staan’ was de reactie van bezoekers. ‘Wat bijzonder om zo samen te zijn in zo’n sfeervolle omgeving waar iedereen toch de ruimte heeft voor zijn eigen emoties’.